четвер, 2 березня 2017 р.

Профілактика весняного гіповітамінозу

Надворі весна, а Ви відчуваєте себе млявими і "розбитими"? Швидше за все, справа в нестачі вітамінів, запаси яких вичерпалися за зиму.

Необхідні вітаміни для людського організму
  • Волоссю - А, В2, В6, F, H.
  • Очам - А і В.
  • Зубам - Е і D.
  • Нігтям - А, D і С.
  • На шкіру і на весь організм в цілому сприятливо діють вітаміни А, В, В12, Е і F.

Сучасні наукові дані свідчать про те, що найкраще засвоюються ті вітаміни, які ми отримуємо з натуральних продуктів, а синтетичні вітамінні комплекси в таблетках виводяться з організму, так і не встигнувши добре перетравитися і доставити організму необхідні речовини.


Корисно знати, які харчові продукти містять особливо велику кількість найбільш важливих вітамінів для організму.

Вітамін А (ретинол) міститься в печінці, вершковому маслі, яєчному жовтку, молоці. Провітаміном А (каротином) багаті морква, плоди шипшини, смородини, горобини, обліпихи, абрикоси, перець, капуста, шпинат, петрушка, кріп.
При нестачі в організмі цього вітаміну виникає куряча сліпота (зниження зору при недостатньому освітленні), шкіра сохне, волосся теж, втрачає блиск і починає випадати.

Вітамін B1 (тіамін) в найбільшій кількості міститься в пивних дріжджах, хлібних злаках, картоплі, бобових; його багато печінці, нирках і серці.
Нестача вітаміну В 1 може привести до розвитку такого важкого стану, як поліневрит. Препарати з тіаміном призначаються при нервовому виснаженні, перевтомі, шкірних захворюваннях нервового походження, невритах.

Вітамін В2 (рибофлавін) є в пекарських, пивних дріжджах, молочних продуктах, жирній рибі, а також у печінці, нирках і серці тварин.
Нестача цього вітаміну призводить до поразок шкіри, порушення зору, відзначаються зменшення ваги, слабкість. З лікувальною метою рибофлавін застосовують при стоматиті, виразках, що довго не гояться.

Вітаміну С (аскорбінової кислоти) особливо багато у свіжих листових овочах, фруктах і ягодах, таких як шипшина, чорна смородина, червоний перець, цвітна капуста, кріп.
При відсутності його в їжі людина захворює на цингу. З лікувальною метою вітамін С приймають при шлунково-кишкових захворюваннях, атеросклерозі тощо.

Вітамін D (кальциферол) міститься в продуктах тваринного походження, найбільше в рибних: риб'ячому жирі, печінці тріски. Він є в молоці, вершковому маслі і яйцях.
Цей вітамін незамінний у лікуванні та профілактиці рахіту. Він регулює фосфорно-кальцієвий обмін в організмі, забезпечує всмоктування фосфору і кальцію в кишечнику, підвищує опірність організму.

Вітамін Е міститься в нерафінованих рослинних оліях: соняшниковій, кукурудзяній, соєвій, арахісовій, обліпиховій. Багаті на нього помідори, салат, шпинат, спаржа, петрушка, горох.
Цей вітамін забезпечує діяльність усіх найважливіших органів і структур людського організму - мозку, крові, нервів, м'язів. Його можна назвати вітаміном вічної молодості - він затримує процеси старіння в організмі.

Вітаміном РР (нікотиновою кислотою) найбільш багаті м'ясо, печінка, нирки, серце великої рогатої худоби, пивні і пекарські дріжджі, пшениця, гречка, гриби.
При нестачі в раціоні людини цього вітаміну виникає захворювання, зване пелагрою. З лікувальною метою нікотинову кислоту, окрім лікування пелагри, застосовують при хронічних катарах кишок (ентероколітах) і при деяких нервових захворюваннях.

Немає коментарів:

Дописати коментар